Datum objave: 14. srpnja 2025.

Pravilna prehrana učenika u ljetnom razdoblju

Ljetne vrućine bitno utječu na stanje organizma. Visoke temperature zraka uzrokuju pojačano znojenje što povećava rizik od dehidracije te dovodi do iscrpljenosti i osjećaja usporenosti. U ljetnom periodu, kada su visoke temperature, kvalitetna prehrana omogućit će učenicima lakše nositi se s izazovima ljeta, koža će biti zdravija i otpornija, te će imati više energije za boravak u prirodi.

Preporučuje se unos namirnica bogatih vodom poput voća (jabuka, lubenica, jagoda, dinja, breskva, nektarina,marelica, borovnica, kupina, grožđe) i povrća (rajčica, krastavac, tikvica, patlidžan, blitva, mrkva, paprika, zeleno lisnato povrće).

Masnu, slanu i prženu hranu te suhomesnate proizvode i majonezu izbjegavati. 

Ključni savjeti za ljetnu prehranu učenika:

  • Hidratacija je prioritet: Pijte dovoljno tekućine, idealno vodu, (1,5-2l dnevno, tj. oko 8 čaša vode) , poželjni su i rashlađeni čajevi kao i  prirodni cijeđeni sokovi(naranča, limunada..)
  • Lagani obroci: Birajte lako probavljivu hranu, poput salata, juha (toplih i hladnih) i jela s roštilja (povrće, bijelo meso, posebice piletina, puretina te riba) umjesto prženih i pohanih namirnica. 
  • Zdravi deserti: Ako želite desert, birajte voće, voćne jogurte, zobene kekse, integralne voćne muffine, proteinske pudinge umjesto teških i kaloričnih slastica.

Primjer dnevnog jelovnika

Doručak: Smoothie od špinata, banane, jagoda i bademovog mlijeka.

Užina:  Narezano voće (npr. lubenica) ili grčki jogurt s orašastim plodovima.

Ručak:  Salata s piletinom na žaru

Popodnevna užina:  integralni kruh, marmelada

Večera:  kajgana s tikvicama , mozzarellom i purećom šunkom

AUTOR: Domagoj Francetić, učitelj TZK

Skip to content