
Ljetne vrućine bitno utječu na stanje organizma. Visoke temperature zraka uzrokuju pojačano znojenje što povećava rizik od dehidracije te dovodi do iscrpljenosti i osjećaja usporenosti. U ljetnom periodu, kada su visoke temperature, kvalitetna prehrana omogućit će učenicima lakše nositi se s izazovima ljeta, koža će biti zdravija i otpornija, te će imati više energije za boravak u prirodi.
Preporučuje se unos namirnica bogatih vodom poput voća (jabuka, lubenica, jagoda, dinja, breskva, nektarina,marelica, borovnica, kupina, grožđe) i povrća (rajčica, krastavac, tikvica, patlidžan, blitva, mrkva, paprika, zeleno lisnato povrće).
Masnu, slanu i prženu hranu te suhomesnate proizvode i majonezu izbjegavati.
Ključni savjeti za ljetnu prehranu učenika:
- Hidratacija je prioritet: Pijte dovoljno tekućine, idealno vodu, (1,5-2l dnevno, tj. oko 8 čaša vode) , poželjni su i rashlađeni čajevi kao i prirodni cijeđeni sokovi(naranča, limunada..)
- Lagani obroci: Birajte lako probavljivu hranu, poput salata, juha (toplih i hladnih) i jela s roštilja (povrće, bijelo meso, posebice piletina, puretina te riba) umjesto prženih i pohanih namirnica.
- Zdravi deserti: Ako želite desert, birajte voće, voćne jogurte, zobene kekse, integralne voćne muffine, proteinske pudinge umjesto teških i kaloričnih slastica.
Primjer dnevnog jelovnika
– Doručak: Smoothie od špinata, banane, jagoda i bademovog mlijeka.
– Užina: Narezano voće (npr. lubenica) ili grčki jogurt s orašastim plodovima.
– Ručak: Salata s piletinom na žaru
– Popodnevna užina: integralni kruh, marmelada
– Večera: kajgana s tikvicama , mozzarellom i purećom šunkom
AUTOR: Domagoj Francetić, učitelj TZK

